Welke hulp is er in de laatste levensfase en periode van rouw?
Voor wie ernstig ziek is en op een dag te horen krijgt dat de artsen niets meer kunnen doen, stort de wereld in. Ook bij familie en vrienden zakt de grond onder de voeten weg. Maar uitbehandeld zijn, betekent niet dat mensen aan hun lot worden overgelaten.
Er zijn verschillende hulpverleners die mensen zo liefdevol en zorgzaam mogelijk begeleiden op hun laatste weg. De hulp en aandacht die patiënten en hun familie in de periode voorafgaand aan het overlijden en in de periode van rouw kunnen krijgen, blijft vaak onderbelicht. Daarom vertellen drie hulpverleners op donderdag 27 september over wat zij kunnen betekenen, tijdens de informatieavond ‘Uitbehandeld, maar niet losgelaten’.
Wat mogen mensen verwachten?
De themavond is een initiatief van uitvaartondernemer Cees Peeters van CP Uitvaartzorg uit Apeldoorn. ,,Als alle hoop op genezing is vervlogen, komen er terecht veel vragen over wat er nu te wachten staat en bij wie mensen terecht kunnen voor hulp. In drie presentaties wordt verteld welke rol een huisarts, een uitvaartondernemer en een rouwdeskundige kunnen spelen voor patiënten en hun familieleden en vrienden, in die laatste fase voor het overlijden en de rouwperiode daarna.’’
De eerste spreker is huisarts Ronald van Ingen, die samen met zijn vrouw een praktijk heeft in Apeldoorn, gevolgd door uitvaartleider Cees Peeters van CP Uitvaartzorg. Als laatste komt aan het woord stervens-, uitvaart-, en rouwbegeleider Hanneke van de Plassche van In Liefde Loslaten uit Deventer. Zij is tevens spreker, trainer en coach rondom sterven en rouw vanuit het bedrijf Verlieskracht. De verhalen worden afgewisseld met korte intermezzo’s van pianiste Ingrid de Vries. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen.
Toegang is gratis
De informatieavond wordt gehouden op donderdag 27 september in Kapel Caesarea, Hoenderloseweg 108 te Ugchelen. De bijeenkomst begint om 19.00 uur. Toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig. De avond is bedoeld voor alle betrokkenen, dus ook familie, vrienden, buurtzorgmedewerkers of mensen die als vrijwilliger of in hun werk betrokken zijn bij het stervensproces.